06635 KM - Reisverslag uit Kazan’, Rusland van eric en ernie schel en buts - WaarBenJij.nu 06635 KM - Reisverslag uit Kazan’, Rusland van eric en ernie schel en buts - WaarBenJij.nu

06635 KM

Door: combo

Blijf op de hoogte en volg eric en ernie

08 Juli 2007 | Rusland, Kazan’

Hallooooooo.....

Ondertussen zijn we onderweg naar Kazan, de vierde grote stad op onze route naar het oosten. We hebben inmiddels de charmante stad Nizjnie Novgorod achter ons gelaten die in vergelijking met Moskou natuurlijk veel minder kolossaal en imposanter is.
In Moskou hebben we zo'n anderhalve week op een camping gestaan die in de praktijk de functie van een vrachtwagenparkeerplaats heeft, maar met een toilet, douche, elektra en een complete Oezbeekse familie die het hele zooitje runt, wordt het voor ons al snel een camping. Niet geheel volgens de KCK norm, maar wel perfect. De combo hoeft even geen capriolen uit te halen tussen de fanatieke weggebruikers, want in deze metropool verplaatsen we ons per metro, wat een ervaring op zich is. Moskou schijnt het drukste metronetwerk te hebben dat dagelijks minimaal acht miljoen mensen vervoert, en dat is te merken. Binnengekomen in het metrowezen bevinden we ons opeens in een andere wereld, een soort van Secondlife. In de hal, waar we een kaartje aanschaffen, worden we al bijna meegezogen door die typische warme en bedompte, maar niet onaangename metrowind. We nemen de roltrap die in sommige gevallen wel 50 meter diep gaat. Er mag niet gefilmd of gefotografeerd worden en onderaan die roltrap staat een grijs hokje waar precies ййn mevrouw in past, die controleert of er niemand buiten die schreef gaat. Op die trap wordt iedereen door iedereen bekeken. De stelletjes nemen weer uitgebreid de tijd voor elkaar en degenen die nog geen compleet stelletje zijn proberen hun prooi in tegengestelde richting te zoeken. Wij bekijken gewoon de reclameborden.
Op het metroperron zelf worden we geconfronteerd met de meest uitzinnige architectuur. In de spits komen de metrotreinen om de 90 seconden met veel kabaal en een enorme windvlaag het perron binnen gedenderd. De deuren roetsjen open, waarop de mierenhoop zich in luttele seconden razendsnel in beweging zet totdat de deuren zonder mededogen weer dichtklappen. Met een beetje geluk zitten we op ййn van de zespersoonsbankjes hobbelend naar degenen tegenover ons te staren, of we lezen de niet-leesbare lectuur van de buurman mee. Door de combinatie warme lucht en monotoom geluid moeten we een beetje moeite gaan doen om niet heel eventjes de ogen te sluiten waarbij het hoofd op buurvrouw's schouder belandt om vervolgens plots weer op te staan omdat we al op onze eindbestemming zijn. Eenmaal uitgestapt verbazen we ons weer over de opvallende vormgeving en automatisch, of we willen of niet, lopen we met de stroom mensenmassa mee het station uit. Eenmaal boven de grond beseffen we weer dat we in Moskou zijn.

Ook de Russische gesprekken gaan beter dan ooit!! Dat wil zeggen dat we in ieder geval kunnen zeggen wat we nodig hebben. En zolang men in het tempo van Dolf Jansen blijft praten, zullen de gesprekken wel niet veel diepgaander worden dan dat.
Een gesprek als volgt:
Wij: 'We zouden graag dit en dat willen hebben, a.u.b.?'
Zij: kijkt met een blik die de vraag 'watte???' behelst.
Die blik is overigens de standaarduitdrukking van de meeste Russen, wat niet automatisch betekent dat men een economische inzinking of knokkelkoorts met hollanditis vreest, maar het is gewoon onderdeel van de cultuur dat je niet zomaar naar vreemden lacht, anders zou je over kunnen komen als iemand die ze niet allemaal op een rijtje heeft. Wat dat betreft snapt Eric de Russische cultuur volkomen.
Wij: 'We zou-den graag dit en dat wil-len heb-ben, a-u-b?'
We weten dat het volkomen onzin is, om in een taal die extreem gevoelig is voor klemtonen, alle lettergrepen zo duidelijk mogelijk uit te spreken, maar toch horen we onszelf telkens weer zin-nen-in-stuk-jes-staan-te-hak-ken.
Zij: Haar verbaasde blik zie je veranderen in de gedachte die ze communiceert met haar collega 'Aha, buitenlanders..!' Ze dwingt haar naar bovengekrulde mondhoeken weer naar beneden, terwijl ze automatisch al het te betalen bedrag op een briefje kalkt en het met een meewarige blik laat zien.
Maar ach, de rol van buitenlander is echt de beroerdste niet, want we worden ondertussen een kei in Party&co. Ook in dat andere spel van de 'niets snappende buitenlander' zijn we goed. Die paar keer dat de wegpolitie ons heeft aangehouden omdat de lasergun een te hoog getal aangaf, hebben ze ons ook vrijwel meteen weer laten gaan omdat ze echt geen trek hadden in dat ge-ik begrijphetniet, wat ons uiteindelijk weer wat kosten heeft bespaard. Nog een conclusie is dat we dus ook het clichйmatig beeld over corrupte politieagenten kunnen rechtzetten. Tot dusver, althans!

tot later,
veel liefs e's

• 08 Juli 2007 - 17:21

Toine / Ab:

Mooi werk! De bezigheden van mij hier in Toronto komen ook voornamelijk neer op reizen met de metro en bier halen. Dat is dus een heel eind hetzelfde :) Vanavond pakken we de "grijze hond" naar New York. Het zal een rit worden van zo'n 10 uur. We hopen in de bus te kunnen pitten en dan gaan we dus vanaf morgen 3 dagen lang rondbanjeren in "The Big Apple". Ik Laat wel weer weten hoe dat afgelopen is.

Zieguttemaoke!

• 08 Juli 2007 - 17:22

Sas En Fer:

Hee Zus en de kouwe kááánt!!

Weer een mooi verhaal... maar wat heb je gemist???? Een wereldfeest dans la rue de la Palm, in La Bois! Nico was er wel, en wat hij ervan vond, weten we eigenlijk niet. En we weten eigenlijk ook niet wat hij nou met Patricia gedaan heeft...

Maar goed, hij zal dit ook wel lezen en hier op reageren.

Veel plezier en de groeten uit Den Bosch!!

• 08 Juli 2007 - 18:32

Vat:

haha

• 09 Juli 2007 - 09:52

Jan Carla:

hoy lieve eetjes
    wat fijn om weer een nieuw berichtje te lezen van jullie, je kunt zien dat het echt genieten daar is zo aan die lachende gezichten te zien
    met ons is alles o.k liefs en groetjes van ons saampjes xx

• 09 Juli 2007 - 09:53

Buts:

Zeker een wereldfeest met kleffe russen, relaties die op springen staan, boze buren, bier dat te warm was, bitterballen die te hard gebakken waren en schaduwspelletjes in de nacht! Kortom...erg gezellig! Jullie hebben wat gemist!

• 09 Juli 2007 - 12:11

Daphne:

hihihi - dat gaan jullie nog missen als jullie thuiskomen: ik snap u niet, hoeven we dan ook niet te betalen?
    Wie weet kun je een korte cursus Party Russian style geven als je terugkomt!

Heel veel plezier nog, ik geniet van de verslagen!
    daphne

• 09 Juli 2007 - 21:15

Kaat:

Het is toch nie te geloven dat je daar de koekjes van "Van Rooy" daar tegen komt!!! Ook erg grappig voor Wendy natuurlijk!!

• 10 Juli 2007 - 08:11

Det En Jos:

Geweldig om over jullie ervaringen in Moskou te lezen. Wat ontzettend herkenbaar. Wij vonden Moskou prachtig en imposant, en het ondergrondse metrostelsel is een attractie op zich. Je kan hier dagenlang vertoeven, zeker als het regent!, je raakt niet uitgekeken. En dat 'meelezen'in de krant van een ander, alsof je er ook maar 1 ding uit snapt. Grappig. Wij hebben ons niet gewaagd aan het spreken van Russisch, maar ons beperkt tot uitbeelden. Ik weet nog dat we iets wilden eten en probeerden te vragen of dat stuk vlees wat in de vitrine lag van een rund of varken of schaap was.Kun je je voorstellen hoe we daar met dierengeluiden en met vingers als hoorntjes op ons hoofd stonden??? Hihi, Nou, dan beginnen ze echt wel te lachten hoor, die Russen!!!!
    Veel plezier verder en heel veel groeten van ons!
    Tot later

• 10 Juli 2007 - 09:29

Maurice:

Nie me die vingers in dat bier.

• 12 Juli 2007 - 16:40

Ab:

New York is afgelopen, en hoe!

Ow ja, hoe.... Dat zou ik laten weten.
    Ja... goed dus!
    Kijk op m'n Hyves voor de Ablog!

Toine / Ab.

• 14 Juli 2007 - 18:13

Oma Opa :

eric en ernie
    groetjes van opa en oma cuyk doei

• 15 Juli 2007 - 11:06

Arno230:

even vragen hoe het ermee staat wij hebben vrijdag de bouwvak. in gevierd en was kei gaaf hoop dat het met jullie goed gaat en tot ziens gr. uit w.toord
    fam willems

• 15 Juli 2007 - 12:39

Elena:

Eindelijk heb ik even tijd en ik las net jullie verhaal. Ah, alles is zo herkenbaar! Grappige foto's weer! Verhalen over de metro en verkoosters zie ik voor mijn ogen!Ernie heb je vragen nog over het woordjes of iets anders, mail dan even! Het huis is verkocht,ben bezig met meubels, daarom heb ik geen tijd gehad. Ik zal op julie volgende verslag wachten. Het is werkelijk heel leuk om jullie berichten te lezen!
    Groetjes, Elena

• 16 Juli 2007 - 12:53

Roland En Marloes:

HEEY E&E ALLES GOED MET ONS WEL WE HEBBEN EEN MOOIE EXPEDITIE GEHAD WAS MACHTIG MOOI MET DIE SISI AUTOOTJES NAAR DE NOORDKAAP MAAR WAS NIET EXTREEM (WAS MEER 1 TOP VAKANTIE MAAR WAT JULLIE DOEN IS VELE MALEN EXTREMER AAN WAT IK ZIE OP DE FOTO''SS WEL MOOIE FOTOS LIGT ZEKER AAN DE FOTOGRAVE...GROETJES EN SUCCES R&M

• 16 Juli 2007 - 14:12

Chris & Martha:

Hallo Eetjes,
    We zien wel alles is oké met jullie. Het is altijd weer spannend wat we te horen krijgen. Chris vraagt of jullie in de buurt komen van het Baikalmeer en gebergte? Dat mag je dan niet missen. Dit ligt midden boven Mangolie, in zuid Syberie.
    We wensen jullie een prettige reis verder en wij volgen jullie opde voet!!!???
    Groetjes vanuit een tropisch Langenboom-city.

• 18 Juli 2007 - 17:24

Raymond:

Hee Ernie,

Dus jullie zijn al flink op weg naar het oosten. Wordt het spleetooggehalte nu ook navenant hoger? Maar loerend tussen die kiertjes ontgaat hun niets. Ik weet er alles van. Als een soort film op breedbeeldformaat aanschouwen ze die vreemde snoeshanen, die alles uit de kast halen om zich maar enigszins ‘verstaanbaar’ te maken.
    Ze zouden eigenlijk waardering moeten tonen, want, bijvoorbeeld, de gemiddelde Chinees in Nederland is nooit verder gekomen dan: Sambal bij? En dan kijken wij hem ook niet aan alsof er iets goed mis is in zijn bovenkamer. (Maar ja, op dat moment denken wij aan onze benedenkamer, en dan ben je wat coulanter).
    Knijp jij je ogen ook maar samen, maar meer om intens te genieten.

• 31 Juli 2007 - 11:06

Patricia:

geen rare dingen denken van die spelletjes he.
    hihihihihi
    maar was een te gek feest in rue de la palm.
    jammer dat jullie niet ff overkwamen.
    have fun nog
    kusjes.