26492 KM
Door: Combo
Blijf op de hoogte en volg eric en ernie
26 Oktober 2007 | Oezbekistan, Buchara
Even vragen we ons af, gezien de hoeveelheid Oezbeken die we in Rusland en Kazachstan al zijn tegengekomen, of niet iedereen uit Oezbekistan gemigreerd is, maar niets is minder waar en met zo'n 25 miljoen inwoners is Oezbekistan behoorlijk bevolkt. In het westen wonen de Kazacken, Karakalpakiërs en Khorezmianen en verder naar het oosten toe vind je Oezbeken met een Tadzjiekse of Kirgizische verwantschap, die naast het Oezbeeks ook in het Russisch, Tadzjieks en in het Farsi communiceren, zichzelf meer beschouwen als Persisch of Turks en op hetzelfde buurtfeest ook nog eens Russen, Koreanen, Oekraïners en een kolonie Duitsers tegenkomen. Kortom een mooie mengelmoes. En volgens zeggen heeft de eeuwenoude zijderoute, de handelslijn die via Oezbekistan van het oude Perzië naar China loopt, hier alles mee te maken.
In dit land wordt elke vierkante meter benut. Is het niet bewoond, dan is het wel bebouwde grond, waarvan weer veel katoenplantages. Ons zwerversbestaan, met zomaar lukraak een plekje zoeken, wordt er hier in ieder geval niet gemakkelijker op.
Bij binnenkomst in Oezbekistan vallen ons twee dingen op. Eén ding is de enorm brede wegen, waar je nog niet eens een file op kan creëren al zou je willen. De breedte wordt ook nog eens versterkt door het type auto dat hier rondrijdt. In voorgaande landen komen we de ene grote landcruiser na de andere extended versie van Mitsubishi tegen, maar in Oezbekistan zien we eigenlijk alleen maar Deawoo's en Lada's rijden waarnaast de combo zelfs nog groot lijkt. En met de mentaliteit 'ik vervoer alles, zolang het op mijn dak past' heb je ook geen grotere auto nodig.
Het andere ding wat opvalt is het geld. Ze betalen hier met de sum en de grootste variant is een briefje van 1000 sum en dat is omgerekend 55 eurocent.
Voor ons blijven deze enorme stapels biljetten, die niet eens in de portemonnee passen, onwennig, en daar hebben geldwisselaars op de zwarte markt weer een neus voor. Bij de eerste keer geld wisselen, zijn we zo onder de indruk van het enorme pak papier, dat we pas veel te laat beseffen dat het maar de helft van het beloofde bedrag is, en dat we voor de andere helft genaaid zijn. Onze eigen fout natuurlijk, want we hadden het gewoon moeten natellen. Dus nu worden onze dagen gevuld met flappen tellen, waarbij je een bundel geld om je wijsvinger legt en met de duim van je andere hand aftelt, en dat ziet er bij de gemiddelde Oezbeek toch een beetje handiger uit dan bij ons.
Nog zo'n andere geldkwestie zijn de pinautomaten. Het advies wat je altijd meekrijgt waar in de wereld je ook naar toe gaat, neem voldoende geld mee, want er zijn niet overal werkende pinautomaten. We hebben verhalen gelezen van mensen die reizen met stapels dollars in hun sokken, maar dat vinden wij eigenlijk ook weer overdreven, immers onze ervaring is dat er van west tot oost Rusland op elke straathoek pinautomaten zijn te vinden. Oké, in Mongolië dan weer niet en wellicht dat het in Iran en Pakistan ook moeilijk is, maar daar hebben we (niet al te veel) dollars voor meegenomen.
In de hoofdstad Tashkent gaan we als eerste op zoek naar een pinautomaat, niet wetende dat het de hele dag gaat duren. We worden van bank naar wisselkantoor naar hotel gestuurd, maar stuiten alleen op bankautomaten die leeg zijn en kantoren met Visa creditcard dekking en niet de Mastercard die wij bij ons hebben. Oei, daar hebben we even niet op gerekend. We overwegen de opties: Dat wordt of in Oezbekistan op een houtje bijten of onze dollars nu inwisselen en dan hopen in de volgende landen een automaat tegen te komen. Wikkend en wegend en vooral zuchtend en steunend sjokken we in de namiddag hotel Uzbekistan binnen, vinden een bankautomaat, tikken het gewilde dollarbedrag in, luisteren hoopvol naar zijn geratel en net als wij ons bange vermoeden willen bevestigen, verschijnt uit de automaat het serieuze gezicht van mister Franklin. We springen een gat in de lucht en plunderen de automaat zo ver als mogelijk, zodat we voorlopig geen last hebben van dit probleem en onze sokken nu minder fijn zitten.
Stel de vraag aan een Oezbeek wat hij van beroep is en het merendeel zal antwoorden: politieagent. Op elke straathoek, bij elk overheidsgebouw, bij elke om de twintig kilometer te vinden politiepost; ze staan overal. En in het kader van bezigheidstherapie houden ze ons vaker aan dan ooit, dat meer geleid wordt door nieuwsgierigheid dan door wat anders. Nadat we eerst versleten worden voor Amerikanen of Duitsers komt, na ons antwoord dat we Nederlanders zijn, steevast de kennis van onze Nederlandse cultuur voorbij: een rijtje voetballers, de stad Amsterdam en wilde drugsverhalen.
Het is bijna niet te bevatten dat dit land voor jaren terug ook onderdeel was van de Sovjetunie. Het heeft zo'n totaal andere cultuur dan het Rusland van nu. Niet alleen het geloof maar zeker ook de manier van leven. Neem nu de kledij van de gemiddelde Russische vrouw die bij menig man het hoofd op hol brengt, hier zijn de dames gekleed in rode of paarse gewaden die simpel gezegd niet onder doen voor een pyama. En daar waar in Rusland een biertje bijna synoniem is aan het land zelf, moeten we hier zoeken naar een gelegenheid waar ze überhaupt bier schenken om vervolgens de prijs te betalen alsof we op een terras aan het rembrandtplein zitten.
Ondanks dat Oezbekistan een stuk armer oogt dan buurland Kazachstan, kan die laatste een puntje zuigen aan de properheid van de Oezbeken. Ook is de bevolking vooral uitbundig, waarbij de charme hem ook zit in de gebaren. Iedereen die je tegenkomt, zelfs de politie die je gaat bekeuren, geef je een hand. Niet krachtig zodat de hele arm op en neer schudt, maar een lichte aanraking. Respect toon je door je rechterhand heel even op je hart te leggen en een klein knikje te maken, bij grote dankbaarheid breng je de handen voor je gezicht en laat ze langzaam zakken en dat ziet er werkelijk prachtig uit.
We reizen naar het zuiden in hetzelfde tempo als de herfst dat doet, dus we hebben nog steeds een geweldige, niet-te-hete-niet-te-koude, beestjesloze nazomer. En jullie?
veel liefs
26 Oktober 2007 - 09:21
Marina:
Hoi
Bij ons begint het nu koud te worden -
26 Oktober 2007 - 09:41
Huub:
Zijn de rolletjes vol? Of geen tijd gehad? (geldzoekers) Haha
We hebben ook best een goeie nazomer, alleen begint het nu dan toch wel kouder te worden!
xx
26 Oktober 2007 - 09:54
Vat:
ach tis hier lekker weer -
26 Oktober 2007 - 11:09
Buts:
Hier is't ook beestjesloos. -
26 Oktober 2007 - 12:32
Vat:
heb je de zaak bijgeschoren dan? -
26 Oktober 2007 - 15:18
Arno230:
konden jullie geen grotere broodjes vinden en die fles sap was die ook in verhouding -
26 Oktober 2007 - 17:06
Jan En Carla:
hee lieve eetjes !!!
wat fijn om weer iets van jullie te horen ,onze zomer is nu weer op z`n eind,
a.s zondag gaat onze tijd van de zomer naar de wintertijd
liefs en xx van ons saam -
26 Oktober 2007 - 18:16
Harrie En Tonny:
Beestjesloos was het bij ons niet. Er zaten wel 100 vliegen in onze gesloten gashaard. We denken dat er een vogel in de afvoerpijp is gevlogen en die ligt daar nu weg te rotten. Dus telkens als er weer vliegen opduiken krijgen wij het koud en wordt de haard aangestoken. Dan zijn we over enkele weken beestjesloos.
Vele groetjes. -
27 Oktober 2007 - 11:03
Buts:
Hey, ik ben Buts en ik heb wel beestjes! -
27 Oktober 2007 - 12:39
Mouse:
hee hallo daar
alles gaat nog steeds goed
jullie leven nog steeds zo te zien hahahha
als je die foto,s ziet zie je een wereld van verschil met hier en respecteer j e het leven des te meer
niet dat ik natuurlijk meteen mijn plasma de deur uit doe ivm milieu vervulling maar toch
nou veel reisplezier toegewenst en doe voorzichtig
later -
27 Oktober 2007 - 17:47
Elena:
Hoi, hoi,
het is weer een prachtig verhaal. Ik wou nog vragen hebben jullie al 'plov'geproeft. Ja, dus. In Rusland wordt plov gemaakt, maar het echte bevindt zich in Uzbekistan! Indrukwekkende foto's en gebaren taal van mensen ken ik ook, het is werkelijk mooi! Mijn vader als oficier moest vaak naar de vliegbasis in Fergana, hij gebruikt nog steeds die gebaren van Uzbeken half grap-helf serieus. Leuk hoor!
Middel oosten (zo noemen russen de asiatische republieken) was ook in de sovjet tijd toch altijd anders dan Rusland, is ook altijd een gevoellige kwestie geweest, ik bedoel, dat Rusland ook nooit echt daar zich heeft bemoeid, dat kon gevaar brengen, omdat de cultuur zo anders is. Kijk wat amerikanen hebben in Irak gedaan. Zo iets zouden russen niet doen,omdat het ook bijna buurland is en omdat je moet dat gewoon laten rusten en niet alles over de kop gooien.
Ik hou op met mijn preek.
Wat zijn jullie rijk! Zulke ervaringen zal lang niet iedereen doen en het is allemaal van jullie!!!
Trouwens, bedankt voor de tip over programma Travel adrenaline van Chris Zegers. Het was heel leuk!
Groetjes uit Uden,
en tot de volgende keer! -
28 Oktober 2007 - 04:46
Marlies:
Poeh he, die verhalen zijn wel erg lang. Goh, geen idee wie knaffie is... je huisbeesje? hahahaha. Heb hier de nieuwe koervaclub opgericht, gaat aardig goed... zwaar goede handel!! -
29 Oktober 2007 - 13:11
Raymond:
Hee Ernie,
Hier in Nederland kunnen we ons al geruime tijd tegoed doen aan het bokbier. Het eerste flesje lag al in de winkel toen de mensen nog heerlijk op het terras van de zon genoten. Ook liggen de schappen al vol met Sinterklaas-snoepgoed en prullaria, en de folders suggereren dat je wel heel snel moet zijn met het kopen van kerstspullen, want je zou wel eens te laat kunnen zijn. Blijkbaar is niet alleen het klimaat in de war. Daar hebben jullie natuurlijk geen last van, maar ik neem toch aan dat je wel een mini-kerstboompje met van die leuke gekleurde lampjes hebt meegenomen(?) En dan uit volle borst ‘oh denneboom, oh denneboom’ zingen tussen de Hindoes! Want daar zullen jullie tegen die tijd wel zijn, denk ik.
Vooralsnog is er nog genoeg te zien en mee te maken. Nee, dan ik. Ik ga wel door. Mij wordt niks gevraagd…...
01 November 2007 - 18:34
Mariet:
Hallo Ernie en Eric,
Die fotostudio lijkt wel op de eerste van jou Ernie, weet je nog bij jullie achter het huis onder het afdak met de Turkse kleden, wij hebben er in iedergeval mooie foto's aan overgehouden.
groet Bert en Mariet. -
01 November 2007 - 19:29
Maurits:
is er stil van ......... -
02 November 2007 - 12:12
werd tijd -
03 November 2007 - 12:59
Frans:
he stel. hoe gaat ie. het is weer van alles mooi's daar. zou zo willen ruilen. trouwens dat broodje was dat belegd?..... dollars. goeten uit heijen joh. -
04 November 2007 - 16:42
Carla En Harald:
Hoessie? klinkt goed allemaal!
Mooie foto's. Jullie zien er nog steeds goed uit. Doet ons deugt!
Harald ziet er een beetje afgepeigert uit. Hard gewerkt om a.s. vrijdag weer terug te huizen naar ons ouwe vertrouwde Langenbom.See you! -
05 November 2007 - 20:05
Maurits :
het word altijd tijd vat -
05 November 2007 - 20:08
Maurits :
en nooit te laat . en dus maar een tijdelijke stite -
05 November 2007 - 22:36
Vat:
ze mogen pakistan nie in... ff een detourtje dan... -
07 November 2007 - 15:51
Huub:
ik zie dat jullie er een paar bij gemaakt hebben..
foto's, bedoel ik! -
08 November 2007 - 15:15
Susan:
Hoi Ernie en Eric,
Ik vroeg pas aan Wendy hoe het met jullie ging en toen kreeg ik van haar jullie "adres". Nou.... kwijl, kwijl. IK WIL OOOK! Zal er voorlopig niet van komen.
Het gaat jullie goed en geniet ervan, want anders wordt ik pissig.
Ik kom wel weer een keer op "bezoek", maar niet te vaak. (Dan ga ik nu maar mijn vakantie-foto's van Marokko inplakken.)
groetjes Susan(Selten)