Met de trein
Door: Combo
Blijf op de hoogte en volg eric en ernie
17 December 2007 | India, New Delhi
Aan de fanatieke handelsgeest ontbreekt het de meeste van de 1 miljard Indiërs niet. Aan armoede overigens ook niet. Een leven als bedelaar wil je hier, alleen al vanwege de grote concurrentie, niet hebben. Er is geen beginnen aan. De hutjes, en in sommige gevallen de zeilen, waar mensen onder wonen zien er behoorlijk geïmproviseerd uit en in elk plantsoen zie je wel weer een familie wonen. Die vervolgens met verrassende trots roepen: 'Ja hallo, wij willen op de foto, voor ons huis graag.'
Na twee weken Delhi besluiten we om een treintocht te gaan maken. De trein nemen is niet zoals in Nederland een kaartje uit de automaat trekken om vervolgens tezamen met je 'AH to go-wrap' in de vertraagde intercity te springen. Bij de Indiase spoorwegen maken ze gebruik van een reserveringssysteem, en omdat de treinen net zo overbevolkt zijn als de rest van het land, moet je dit minimaal een paar dagen van te voren doen. Het moeilijkste, en meteen het avontuurlijkste van de hele treinreis, is het bereiken van het Internationale Toeristen bureau op het station, waar wij een ticket willen reserveren. Daarvoor moeten we eerst door een haag van allemaal heeele behulpzame mensen, die ons proberen te overtuigen dat het ticketbureau gesloten is en we direct mee moeten komen naar een ander toeristenbureau. Een ander bureau betekent een andere prijsklasse en het is overbodig te zeggen hoe een gemiddelde Nederlander daar over denkt. Na maar liefst de hele middag schipper-mag-ik-overvaren gespeeld te hebben, bereiken we dan toch echt het juiste kantoor, en dat alleen al voelt als een overwinning. Op deze prestatie drinken we een biertje, wat ook niet zomaar gedaan is, want deze alcoholische versnappering is bij lange na niet overal te krijgen. Alleen voor enkele uitzonderingen zijn er vergunning afgegeven en deze restaurants zijn dan ook meteen verzamelpunt voor andere westerlingen. De meeste toeristen passen zich trouwens goed aan en zien er gedrapeerd in allerlei gekleurde shawls en doeken versierd met belletjes, spiegeltjes en gouden franjes, er vaak nog Indiaser uit zien dan de gemiddelde Indiër. Wij nog niet, maar dat kan nooit lang meer duren, gezien onze kledingvoorraad mager wordt.
Onze eerste nachttreinreis valt helemaal niet tegen en we reizen in een zeer praktisch ingedeelde coupé. Ondanks dat onze zitplek gedeeld wordt met de voeten van de overbuurman, die zijn snotdoek vergeten is en wiens gesnurk meer geluid maakt dan de trein zelf, vliegt deze twaalf-uur-durende rit voorbij. We belanden in Varannassi aan de Ganges. Dit is een van de heiligste plaatsen in India, waar Hindoe pilgrims hun zonden wegwassen in de rivier. Niet alleen de zonde maar ook de kleding, de mensen zelf, de waterbuffels en honden worden er gewassen. De mensen die volgens ritueel hun haar en modieuze snor afscheren, zien dat ook in het water verdwijnen en de rivier heeft ook nog eens de functie van pis- en afvalbak.
Maar het indrukwekkendste aan de Ganges zijn de openbare lijkverbrandingen. Het lijk wordt bovenop het dak van de auto naar de rivier gereden. Aangekomen bij het water, wordt het ondergedompeld in de Ganges. Dan wordt er een hout gestapeld en de hoogte, het soort hout en de plek wordt bepaald door de positie van de overledenen. Daarna volgen er wat rituelen als, haar knippen, witte doek ombinden en rondjes lopen, voor het vuur aangestoken wordt. Er zijn alleen mannen en er is geen mens die huilt. Iedereen staat vredig en rustig naar het ritueel te kijken. Tussen de verschillende brandhaarden door, rennen kinderen met de gevonden, van de ceremonie afkomstige, gouden en oranje slingers en scharrelen geiten en honden wat in het rond.
En je raadt al waar de as terechtkomt.
veel liefs
Ee S :
te laat voor de derde -
17 December 2007 - 11:41
Mari & Ans:
Hallo samen.Fijn om weer iets te horen en te kunnen zien. Mooie foto's maar soms wel een mierenhoop en de temperatuur lijkt mij daar ook wel een beetje anders. Nog veel reisplezier en veel groetjes vanuit het Langenboomse. Ben blij dat ik nu bij de eerste Butsen reacties hoor. HaHa. Moeders. -
17 December 2007 - 11:41
4? -
17 December 2007 - 12:04
Jan En Carla:
hee lieve eetjes
druk druk daar en zal het toch gebeuren dat wij jullie in die kleurrijke kleren mogen zien (hi hi)
groetjes van onze jan en mama -
17 December 2007 - 12:39
John En Maris:
Klinkt allemaal erg lekker fris en fruitig!!! -
17 December 2007 - 14:42
Erik:
En de question is: WEL of GEEN Diarree? -
17 December 2007 - 19:23
Remco:
Het lijkt wel een beetje op de dominicaanse alleen dan 2 keer zoveel nee zeggen natuurlijk wel foto's van die nieuwe kleren -
17 December 2007 - 21:57
18 December 2007 - 10:52
- -
18 December 2007 - 12:46
Harrie En Tonny:
Nee leren zeggen, E&E ,is jullie nu wel met de paplepel ingegeven. Dat zal wel anders worden als jullie weer op aarde (Holland)terug zijn. Blijf genieten van al het avontuurlijke.
Fijne Kerstdagen en een Goede start voor 2008.groetjes xx
18 December 2007 - 16:37
Roland En Marloes:
we wilden jullie vanuit t koude kikkerlandje fijne kerstdagen en al t goeds voor 2008 toewensen.. groeten r en m -
19 December 2007 - 09:25
Wendy:
goeie van die paard -
19 December 2007 - 11:47
Mariet En Bert:
Hallo Eric en Ernie,
Zo te zien een hele andere wereld,
mooie foto's, een drukte van jewelste. Fijne feestdagen en een goed begin in 2008. -
19 December 2007 - 19:14
Marco W:
Er zijn ook overledene die niet verbrand worden omdat ze geen zonde hebben begaan, raad eens waar die blijven?
Volgens mij weinig kerstbomen bij jullie maar toch prettige dagen. -
19 December 2007 - 19:54
Marco Moors:
ha e en 020
ziet er nog steeds allemaal goed uit daar,hier alles oke,ga maar lekker eten en drinken de aankomende dagen daar zijn het tenslotte feestdagen voor.dus ook namens ons hier fijne feestdagen en veel reisgeluk in 2008.mazll -
26 December 2007 - 16:24
Fam. Bens:
Fijne feestdagen en een gelukkig 2008.
John, Henrita, Gijs en Tom. -
27 December 2007 - 21:22
230:
fijne feest dagen gehad een goed uiteinde en een zeer gezond en goed nij joar -
30 December 2007 - 09:55
Vat:
die treinreis duurt wel lang... -
30 December 2007 - 10:21
Jos Uit Tilburg:
Na het zien van al die foto’s krijg ik weer heimwee naar India en Varanasie.
Terwijl ik daar 11 jaar geleden gek werd van de ellende.
Geniet er maar goed van en de beste wensen voor het nieuwe jaar.
31 December 2007 - 11:36
Locomotief:
tjoeke tjoeke puut puut!! -
01 Januari 2008 - 08:02
Raymond:
Ik wens jullie al het goede in het nieuwe jaar -
01 Januari 2008 - 14:30
Marco Moors:
al het beste gewenst dit nieuwe jaar.van m en m en ? -
01 Januari 2008 - 15:44
Marjo En Geert:
Hoi Ernie en Eric,
Vanuit het (op dit ogenblik) mistige koude Nijmegen warme wensen voor jullie in het nieuwe jaar.
Wat een geweldige foto's wederom en bijpassende tekst.
Buffelen is een relatief begrip lijkt me in India,
lieve groetjes van Marjo en Geert en de rest. -
02 Januari 2008 - 20:14
Jean:
hallo eric en ernie
de beste wensen voor 2008 vanuit limburg -
03 Januari 2008 - 10:37
Marshell:
Hee Ernie & Eric, nog de beste wensen uit Hoorn. Ik zie dat jullie mijn Wortels hebben gevonden. Top!!!
wat een heerlijk verhaal weer van jullie.
Groetjes, Marshell -
03 Januari 2008 - 18:16
Locomotief:
keddekkudeng -
03 Januari 2008 - 20:52
Maurits :
?wordt tijd dat er wat kaartjes geknipt worden lijkt een beetje op spoorloos zo dan ook nog een (loco)motief hier op de lijn ,duidelijk geval van het spoor bijster , are you loco who`s not go combo whoeiii whoeiiii -
05 Januari 2008 - 00:46
Albert:
ha luitjes, ten eerste de beste wensen vanuit een zonnig taiwan. jullie zullen wel gedacht hebben waarom reageert die klootzak nergens op, nou ik zal ut je verklaren, ik was nog niet bezig met mijn winterslaap zoals jullie dachten, ik ben weken in de rouw geweest omdat mijn o zo trouwe koelkast het begeven heeft, zoals jullie weten was ik er erg aan gehecht,nu loop ik rond met zo`n juppeding met veel te kleine toetsen en veel te veel menu`s erop, als jullie terug zijn dan geef me maar een cursus dan komt het wel weer goed. -
05 Januari 2008 - 01:07
Albert:
Het is best een drukke periode geweest, Knoopie en ik zijn nog 1 week naar kroatie en bosnie geweest, na 2 dagen hadden we al 7 mig 21 echt te gek er stonden er 5 op zadar daar waren we aan het wandelen geslagen om een plek te zoeken om op het veld te kijken, we vonden een bultje een perfekte stek helaas zaten ze in de covers, de volgende dag er weer terug gegaan op ons bultje stond nu een herder die ons aansprak hij lulde honderd uit, ons kroatisch is niet zo goed, misschien had hij ut wel over de matige prestaties van ajax, meer waarschijnlijk had hij ut over dat links van de zandpad een giga mijnenveld begon, we zwaaide de vriendelijke man uit en liepen verder maar niet ver links kwamen de bordjes met mines te voorschijn, we wachten tot de herder met zijn kudde de hoek om was, bij ons onschuldig bultje lag ook zo`n bordje ut lag plat op de grond, allerlei doemsenario`s gingen door onze hoofden, met lood in de schoenen beklommen we via het zelfde paadje het bultje, nu stonden de kisten er prachtig bij. -
05 Januari 2008 - 01:22
Albert:
Hierna zijn we bosnie ingedoken, een prachtig land en ook erg veel gezien. Een lang weekend marseille leverde ook erg veel op oa twee al.3 van pakistan en diverse helies van saoedie arabie en kuwait.na dit alles begon de winterdepressie flink parten te spelen, het weer wordt nu hier gelukkig wat beter ondeveer 25 graden max. nog een week hier rond banjeren, en dan door naar okinawa,de phantoms van de jappen gaan in de zomer terug naar het vasteland ze worden dan ingeruild voor f 15`s die nu allemaal grounded zijn over de hele wereld vanwege een fatale crash, er zijn grote scheuren achter de canopy gevonden. Op kadena hebben ze nu een groot aantal honets ingevlogen. Het gaat jullie goed en zie weer uit naar de volgende story van hullie, trekken jullie maagjes het nog steeds met al die pittige curry`s? en ik heb een gerucht gehoord dat eric is overgestapt is op teva`s? -
05 Januari 2008 - 01:26
Alibert:
Ernie als dit waar is dan zou ik dit graag fotoproof willen zien, dan wel met sokken aan graag, die roze. ga nu ontbijten, see you soon... Berbert