16415 KM - Reisverslag uit Ulan-Ude, Rusland van eric en ernie schel en buts - WaarBenJij.nu 16415 KM - Reisverslag uit Ulan-Ude, Rusland van eric en ernie schel en buts - WaarBenJij.nu

16415 KM

Door: Combo

Blijf op de hoogte en volg eric en ernie

03 September 2007 | Rusland, Ulan-Ude

Hallo luitjes,

De hoofdstad van Mongolie is echt geweldig en vormt een compleet contrast met de dorpen en steden daarbuiten. Hadden we in de rest van het land het gevoel in een ander tijdperk beland te zijn, hier zijn we weer helemaal terug in 2007. Ulaanbaatar lijkt weer op een stad zoals je van een stad verwacht. Maar dan toch anders want het is een vrij unieke plaats, waar in ieder geval weer alles te koop is. Het centrum bestaat, net als overal, uit warenhuizen, winkels met appartementen en restaurants met daarvoor enorme bierreclameparrosols die een ongekende aantrekkingskracht op ons hebben. Uiteraard weten de Mongolen ook dat de gemiddelde toerist, na weken zandgebak, blij is iets herkenbaars te zien en gulzig de Irish pub of das Biergarten binnen stormt en dan niet eens over de westerse prijzen klaagt.
In de wijken buiten het centrum zijn de woonblokken uit het Russische tijdperk te vinden, met bijkans zoveel garage's waar levendige autobusiness bestaat. In het oosten van de stad ligt een megagrote markt, en je kunt het zo gek niet bedenken of het is te verkrijgen en dat alles onder het hier nog heersende motto: 'op de markt is je gulden een daalder waard', maar dan in Togrogs. Buiten de stad vinden we de gers die we ook in de rest van het land gezien hebben. Bij de meeste tenten zie je een zonnecollector met daarnaast een enorme schotel. En vaak toornt hierboven ook een houten paal met basket uit. Echter, rond de hoofdstad, zijn het merendeel van deze gers toeristenkampen. Je kunt deze van een afstandje al herkennen door de tenten die keurig in een rij staan en witter of juist kleuriger zijn dan die van een normale nomaad. Ook het rondlopende vee ontbreekt. Dat vee komen we wel weer op andere plaatsen tegen, zelfs in de stad, onder leiding van een herder, die behendig vanaf zijn paard de kudde van het ene naar de andere plek stuurt. En zelfs als wij al in bed liggen omdat het buiten pikkedonker is en dat dus het beste moment is om te slapen, hoor je de herders een kudde geiten delegeren waarbij de herder meer geluid maakt dan de 200 geiten die hij bij zich heeft.

Voor binnenkomst in Ulaanbaatar is het noodzaak om de buitenspiegels even af te stoffen want die moeten we weer gaan gebruiken. We ervaren een heel ander rijgedrag dan voorheen maar dat is logisch aangezien we nu niet meer de enige op de weg zijn. Het rijgedrag als volgt: Ligt de voet niet op het gaspedaal dan ligt de hand op de claxon, zelfs in een muurvaste file. Ook de voorrangsregels zijn bijzaak, het is een kwestie van volhouden en doordrukken. We beginnen nu ook te snappen waarom mensen een beetje lacherig doen over onze combo. Dat heeft niet alleen met onze lage auto te maken maar ook met de hoogte van de autogrille, die hier bij de meeste auto's zowat op schouderhoogte zit en bij het voorrang creлren ook weer zo zijn voordelen heeft. Maar het frappantste aan dit hele verkeersgedrag is dat het allesbehalve agressief is. Het voelt meer alsof we deel uitmaken van het bordspel 'mens, erger je niet!' en na een potje voorrang kweken wordt er dan ook weer vriendelijk gezwaaid en gelachen.
Op een gegeven moment rijden we buiten de stad en stuiten op een plein waar allemaal leswagens staan. Deze leswagens zijn te herkennen aan de driehoekige c op het dak, maar vooral aan de rood wapperende vlaggetjes op de vier hoeken van de auto. Dit plein blijkt het lesautotrainingsparcour te zijn en nu snappen we ook waarom de Mongoolse bestuurder zo claxonneert, want dat wordt ze hier aangeleerd.

Wat ook nog steeds opvallend is dat de mongolen ons blijven aanstaren. Buiten Ulaanbaatar is dat nog te bevatten, maar hier in de stad voelt dat toch enigszins vreemd, helemaal omdat dit het mekka is voor de lonely planet reiziger. De aantrekkingskracht die buitenlanders op elkaar hebben is typisch en daarom horen we allerlei verhalen; van Australiers die de allerslechtste weg ooit gereden hebben, een Zwitsers echtpaar met hond en camper die half Azie; doorkruisen, een Duitse die haar leven wijdt aan kinderen de schoolbanken in te krijgen, Fransen die fietsend China willen bereiken, Oostenrijkers die met jeep en al door twee paarden uit een rivier worden getrokken, een Fransman die naar Nieuw-Zeeland vertrekt en Engelsen die een band proberen te verwisselen terwijl de krik in de modder verdwijnt.
Maar uiteindelijk is de conclusie, dat de mongolen prettig zijn, hun leven verbazingwekkend, veel zand desolaat maakt en eenmaal in Ulaanbaatar de rest van het land een illusie lijkt, bij iedereen hetzelfde.
Kortom Mongolie is geweldig!!!

Maar het wordt voor ons weer tijd om naar Rusland te rijden daarom melden we ons maandagochtend 9 uur bij de grens. Hoewel wij constant in de war zijn met de tijd, blijkt 9 uur Mongoolse tijd, 10 uur Russische tijd te zijn. Op zich niet interessant maar wel als je staat te wachten en zowel de Mongolen en Russen pauze nemen om twaalf uur, met als gevolg dat er twee uur lang vrij weinig gebeurt.
Maar na een negen uur durende poppenkast rijden we toch Rusland binnen en dit voelt direct heel vertrouwd.
De Mongoolse kale bergen en groenen landschappen maken plaats voor beboste heuvels en een ruwe omgeving. Mensen wonen hier weer in houten huizen met prachtig versierde kozijnen en onderweg vinden we weer cafeetjes met niet alleen maar thee, en daar zijn wij als echte koffiejunks blij mee.
We rijden nu naar het Baikalmeer dat ook wel de parel van Siberie wordt genoemd en we gaan kijken of het 's werelds diepste meer ook echt een parel van het zuiverste water is.

doei,
lfs ee's

• 03 September 2007 - 07:21

Buts:

Yes, ik ben de eerste!!!

• 03 September 2007 - 10:59

nr 2 wat een gedrang

• 03 September 2007 - 11:02

Maurits:

iemand heeft de route bordjes weg gehaald misschien de
    "eerste"maar ik heb ze weer terug gezet dus er zullen er nu wel meer volgen.meer volgd nog.......

• 03 September 2007 - 14:53

Vat:

mooie foto van ab, ons aller hmpf!

qua verkeersgedrag klinkt mongolie een beetje als curacao...

maarruh zieg t te make...

• 03 September 2007 - 16:02

Jan Carla:

hee lieve eetjes!!!
    en waren die vissen ook nog lekker!!!
    liefs van onze jan en mama xx

• 03 September 2007 - 16:17

Fransje:

Hallo!

Eej Eric, aan het vissen jonge!
    Maar wat heb je er in hemelsnaam aan hangen??
    Rare visjes daar.

• 04 September 2007 - 10:51

Remco:

Is dat een wilde amazone ??????
    Op de foto's ziet het er daar wel heel erg mooi uit.

• 04 September 2007 - 20:44

Arno 230:

ik zag dat gij ok kunt visse,als ge trug bent volgend joar dan kunne we goe een keer goan visse, nog een fijne reis en succes alle twee
    gr. arno

• 05 September 2007 - 07:45

Ab:

Bakkus Vat

• 05 September 2007 - 14:07

Mariet:

Hallo Ernie en Erik
    Weer mooie foto's gemaakt, blij dat je weer in de bebouwde wereld bent, waar je weer de nodige vitamientjes sapjes en calorietjes kunt vergaren om alles een beetje op peil te houden, het ga je goed.
    Groetjes Bert en Mariet.

• 07 September 2007 - 13:08

Mari Ans :

Hoi avonturiers. Het blijft bij jullie spannend hoe calorie rijk jullie potje bij elke maaltijd gevuld is, dat is hier wel even anders maar ik neem aan dat je zo wel vinding rijk wordt. Wij zijn weer terug van vakantie was koud een vrij nat en genieten nog een paardagen thuis en dan begint de werk vijfdaagse weer.lieve groetjes mama Ans en Mari.

• 07 September 2007 - 14:20

Ik ben de weg kwijt!

• 07 September 2007 - 15:48

Berdsk:

op zyn handy stond allerhande crap waar de honden zelfs geen brood van lusten, een echte hardliner die voorop ging by de oranjemarsen, met grandma maar eens over ons campingprobleem begonnen volgens deze oude dame was er geen ze kon het weten ze woonde hier al 72 jaar, na het tonen van het adres zat hy er echter toch 7 miles verderop, dat was in haargin tonnic wel doorspoelde gryze massa niet opgekomen. alle vier hadden we gedronken dus een andere plek moest gezocht worden

• 07 September 2007 - 15:57

Albert:

tien minuten later was de hele pub in discussie met elkaar waar we onze tenten zouden neerplanten,frank had echter zyn tent vergeten dus... ik was weer eens solidair met jullie op pukkelpop waren ut 3 autoovernachtingen nu zouden ut er twee worden in de mondeo,whatever

• 07 September 2007 - 16:07

Berbert:

harry rangers kwam nog met het beste idee gewoon 200 meter verderop achter de heg van het voetbalveld, johnny was ook wat vergeten zyn luchtbed en vanaf vyf uur had ik de ford voor me alleen zo brak was zyn rug, smorgens vonden we hem in het speeltuin waar hy laf in een klimtoestel met een hutje bovenin lag te pitten. de rit naar lossie was echt mooi, ik moest metteen aan jullie denken toen we door de highlands aan ut scheuren waren echt prachtig hierro, ut was wel oppassen voor loslopende beesten,

• 07 September 2007 - 16:15

Albert:

die allen maar weeh riepen, o nee dat was henk ten c. deze wandelende knotjes wol mekkerde alleen maar beeeh. rond vieren berykten we kinloss wat nog wat nimrods opleverde. ons eindoel was in zicht hier stonden 8 saudie torren, helaas allemaal achter slot en grendel. de camping in de landing was open evenals charly cheng waar je je aan zyn lopend buffet heerlyk kan volstouwen onder hetgenot van een tiger beer. ikzelf was ook wat vergeten nm myn jas niet byster slim als naar dit koude en vochtig oord afreist

• 07 September 2007 - 16:23

Albert:

smorgens maar alle reservekleren erby aangetrokken wat ik in myn tas tegenkwam nu was het net te harden, maar ja met drie onderboksen over elkaar an gut ut wel broeien! om 7 uur stond ik al op wacht in de landing, de rest lag nog op de camping te meuren, om half 9 eindelyk een grote witte bus op ut platform niet veel later liepen er allerhande dikke zwarte baarden over ut platform rond. om 9 uur sleepten ze 6 kisten naar buiten, naar de andere 2 zyn we gaan zoeken en deze vonden we in twee hassen. om half een gingen ze take off helaas geen zon op de roller met de landing overigens wel en dan zyn ze erg vet in hun kaki jasje

• 07 September 2007 - 16:32

Berbert:

dit weekend stond mieroslawieck op de planning maar omdat er vorig weekend op radom od een crash is gebeurt hebben de polen de vliegshow gecanceld. alleen maar static dat is een beetje weinig om er 1700 km voor gaan te ryden, gelukkig genoeg alternatieven dit weekend, vanavond naar cindy die grote rooie die gaat trouwen, en morgen een blik werpen op appelpop waar ut meisje weer eens op de planken staat, en savonds naar hassans angels, next weekend naar manching en phalsbourg od , eens kyken of de feldjager en de darmes daarro net zo scherp zyn als op rygge, tevens is er dan in een gat hier in de buurt kermis, dus echt vervelen doe ik me voorlopig nog niet.

• 07 September 2007 - 16:37

Albert:

o ja, vissen is echt leuk en hmpf mag wel eens naar de kapper, ik herken hem haast niet meer de parel van siberie bestond vroeger in het dino tydperk zo zuiver is ie nu niet meer. en vat inderdaad ik vertel graag ik had pastoor moeten worden of persvoorlichter bij a.ax die kramen ook alleen maar onzin uit. luitjes have fun en look out voor onze grote vrind poetin en zyn knechtjes

• 08 September 2007 - 10:37

Buts:

Onnavolgbaar, volgens mij, maar toch leuk om te volgen.

• 10 September 2007 - 17:52

Harrie En Tonny:

Blijven jullie nog langer rondreizen als je een parel vind in het Baikalmeer?
    Als ik alles zo lees is het geweldig daar.

• 10 September 2007 - 21:40

Peggy:

Djiezus Eric, ben ik vergeten je te vertellen dat je helemaal niet zo ver hoeft te reizen om die geweldige parel te ontdekken ??
    Ben er ook pas sinds kort achter hoor, dat mijn naam synoniem is aan Pareltje, oftewel : "Gods schone"..........whahahahaahaha......en dit pareltje zit dan hier zomaar stoffig te verrotten terwijl jullie haar dáár denken te ontdekken ????
    (Geintje hoor, lieverds...dit Pareltje hier verstoft absoluut niet.....grijnzzzz...heeft de tijd van haar leven zelfs............)

Heel veel lieve groetjes en knuffels van Peg en haar allerliefste meisje....:-)

• 10 September 2007 - 22:40

Martin Keijzers:

tof dat je dehele wereld overgaat,veel plezier met zijn tweetjes heb je adres van tinie en marco de rijk gekregen ga je vanaf nu volgen.
    groetjes martin

• 11 September 2007 - 15:16

lekkere verhaallijn bert

• 11 September 2007 - 16:08

Maurits :

lekker lijntje vat !!!

• 11 September 2007 - 18:13

Maurice BE:

hee hallowaa ik weet niet meer of je weet wie ik ben maar ik wist niet dat jij een echte amazone was
    ongekende talenten weer
    ik zie dat alles goed gaat daarzo en overal leuk hoor wat een onderneming poehee
    nou groeten vanuit nederland

• 11 September 2007 - 21:16

Lijnen Maurits!

• 11 September 2007 - 21:42

Vat:

ben je je grenzen aan t verleggen maurits ;-)

• 12 September 2007 - 09:55

Maurits:

dacht gooi ff een lijntje uit

• 12 September 2007 - 11:30

Maurice RO:

Vat, Buts en Maurits jullie kunnen beter bij Bens aan de Tap afspreken om met elkaar te converseren ipv dit geweldige dagboek te vervuilen met jullie lijntjes.
    Groetjes uut België

• 12 September 2007 - 19:55